Volg mijn blog
06-53853151    hbakker@frame-training.nl

Studie kiezen
met MotivatieKompas

Studiekeuze Jongeren

• Vind jij het ook zo moeilijk om een studie te kiezen?
• Weet jij niet echt wat je wilt?
• Twijfel je sterk of de studiekeuze die je hebt gemaakt wel de juiste is?
• Heb je al enkele studies achter je rug en durf je niet zo goed aan een volgende te beginnen?
• Loop je vast in je huidige studie en weet je niet hoe je nu verder moet?

Kortom: Keuzestress!!

Het maken van een juiste (vervolg) studiekeuze is een lastige opdracht. Er is veel keuze en het vraagt een flinke inspanning om goed duidelijk te krijgen welke richting bij jou past. Jij bent niet de enige die hiermee worstelt en hierover twijfelt.

Laat je begeleiden en inspireren door FRAME-trainingen! Ontdekken wie je bent, wat je kan en wat je wilt!

Haal eruit wat er al in zit!
Van jongs af aan heb jij al aan jezelf en anderen laten zien welke onderwerpen jou motiveren, welke natuurlijke talenten jij inzet om resultaten te behalen, onder welke omstandigheden jij het best presteert, wat jouw centrale drijfveer is. Al deze bijzondere kenmerken van jou breng ik samen met je in beeld. Zij vormen jouw unieke Motivatiepatroon.

Kennis van jouw unieke Motivatiepatroon stelt je in staat een bewustere studiekeuze te maken. Een paar voorbeelden:
• Als jouw Motivatiepatroon onthult dat je graag met mensen werkt en niet met cijfers, moet je niet verbaasd zijn dat je alles rondom geldzaken je minder interesseert.
• Als jouw Motivatiepatroon aangeeft dat je sterk innovatief ben en graag verbeteringen aanbrengt in jouw directe omgeving, is het niet waarschijnlijk dat je veel interesse hebt in routinematig werken.

Het Motivatiepatroon is de basis waarop je kan bouwen, jezelf ontwikkelen en dus de basis voor bewust kiezen.

Profiel Kiezen
met Motivatiekompas

Profielkeuze

Zit jij op het voortgezet onderwijs in Havo 3 of VWO 4 en moet jij een profielkeuze maken die bepalend is voor jouw toekomst, maar je hebt geen idee wat je wilt, wat je kan en waar je talenten liggen?
Het Motivatiekompas geeft je duidelijkheid.

Wat is het Motivatiekompas?
Van jongs af aan heb jij al aan jezelf en anderen laten zien welke onderwerpen jou motiveren, welke natuurlijke talenten jij inzet om resultaten te behalen, onder welke omstandigheden jij het best presteert, wat jouw centrale drijfveer is. Al deze bijzondere kenmerken van jou breng ik samen met je in beeld. Zij vormen jouw unieke Motivatiepatroon.

Hoe werkt het?
Ik vraag aan jou om vijf activiteiten te beschrijven die jij met plezier en tot eigen tevredenheid hebt uitgevoerd. Deze activiteiten worden besproken, met als doel om zo veel mogelijk informatie te verzamelen over die activiteiten. Vervolgens analyseren we samen die verhalen en wordt jouw unieke Motivatiepatroon samengesteld. Vervolgens onderzoeken we welk profiel het beste past bij het Motivatiekompas.

Ouders/verzorgers
Ouders worden uitgenodigd om eveneens één activiteit te beschrijven en vragen te beantwoorden. Samen met de beschreven activiteiten van uw zoon/dochter vormen we hiervan een totaal plaatje.
In een gesprek met ouders en uw zoon/dochter worden de inzichten besproken en wordt een profielkeuze gemaakt.

Het keuze traject is toegespitst op jou en daarom zo uniek!

Wil je meer weten over profielkeuze traject en het MotivatieKompas ?
Neem vrijblijvend contact met me op.

Toekomst kiezen
met MotivatieKompas

Werk is een belangrijk onderdeel van ons bestaan. Het hebben van een baan zorgt voor inkomsten, maar levert daarnaast ook belangrijke immateriële zaken op zoals; sociale contacten (collega’s/klanten), energie, erkenning en voldoening. Tenminste ……als het goed is.

Maar wat nu als je….

• twijfelt of je huidige functie (nog) wel bij je past,
• vastloopt in je huidige baan en niet begrijpt je waarom,
• wilt doorgroeien, maar niet weet in welke richting,
• niet weet wat jij precies uit je baan wilt halen,
• onzeker bent waarna je functie moet voldoen, zodat je deze voldoende energie en voldoening oplevert.

Herken jij één of meerdere van bovenstaande vragen bij jezelf en ben je op zoek naar antwoorden? Breng dan je persoonlijke motivatiepatroon in beeld met het programma ‘Toekomst kiezen met MotivatieKompas’.

Wat is het Motivatiekompas?
Ieder mens een uniek motivatiepatroon. Van jongs af aan heb jij al aan jezelf en anderen laten zien welke onderwerpen jou motiveren, welke natuurlijke talenten jij inzet om resultaten te behalen, onder welke omstandigheden jij het best presteert, wat jouw centrale drijfveer is. Al deze bijzondere kenmerken van jou breng ik samen met je in beeld.
Zij vormen jouw persoonlijke MotivatieKompas.

Resultaat:
Inzicht in jouw motivatiepatroon helpt je bij het maken van gerichte keuzes in je loopbaan. Als je werk doet, dat nauw aansluit bij je motivatie, zul je dat werk met plezier verrichten en daardoor, op verschillende manieren, succesvol zijn.

Studie kiezen: Hoe ga ik te werk?

 • Kennismaken

  Als eerste plan ik een kennismakingsgesprek om elkaar beter te leren kennen. Na dit gesprek heb(ben) ik/we samen in beeld welke vragen jij hebt en op welke wijze ik je hiermee kan helpen.

   
 •  

  Ontdekken

  Aan de hand van gerichte, praktische opdrachten gaan we aan de slag om jouw unieke Motivatiepatroon in beeld te brengen. Dit vraagt een inspanning van beide kanten. Ook je ouders kunnen hierbij van belangrijke meerwaarde zijn.
  Soms kan een kleine test nodig zijn om nog meer duidelijkheid te krijgen.

 • Oriënteren

  Als we jouw unieke Motivatiepatroon in beeld hebben gebracht, gebruik ik die als basis voor het maken van de juiste studiekeuze. We oriënteren ons samen op opleidingen en werkvelden waarin jij jouw talenten kan inzetten en verder ontwikkelen. Hierbij breng ik je tevens in contact met mensen in mijn netwerk voor o.a. meeloopstages, open dagen, werkveld oriëntatie, studie/werkervaringen.

   
 •  

  Afsluiten

  Na een intensieve en inspirerende ontdekkingstocht hoop ik succesvol met je het studiekeuzetraject af te kunnen sluiten.

Toekomst kiezen: Hoe ga ik te werk?

 • Kennismaken

  Als eerste plan ik een kennismakingsgesprek om elkaar beter te leren kennen. Na dit gesprek heb(ben) ik/we samen in beeld welke vragen jij hebt en op welke wijze ik je hiermee kan helpen.

   
 •  

  Ontdekken

  Aan de hand van gerichte, praktische opdrachten gaan we aan de slag om jouw unieke Motivatiepatroon in beeld te brengen. Dit vraagt een inspanning van beide kanten.
  Soms kan een kleine test nodig zijn om nog meer duidelijkheid te krijgen.

 • Oriënteren

  Als we jouw unieke Motivatiepatroon in beeld hebben gebracht, gaan we kijken op welke wijze jij de elementen inzet of kan inzette. Wat is er nodig om succesvol te functioneren. We oriënteren ons, indien gewenst, op opleidingen en nieuwe werkvelden waarin jij jouw talenten kan inzetten en verder ontwikkelen. Hierbij breng ik je tevens in contact met mensen in mijn netwerk voor o.a. meeloopstages, werkveld oriëntatie, werkervaringen.

   
 •  

  Afsluiten

  Na een verhelderende en inspirerende ontdekkingstocht sluiten we het loopbaanoriëntatie traject succesvol af.

Wil je meer weten over het loopbaanoriëntatie traject en het Motivatiepatroon? Neem vrijblijvend contact met me op.

SIMA-methode

Alle programma’s zijn gebaseerd op de SIMA-methode (Systeem voor Individuele Motivatie Analyse). Deze methode, ontwikkelt door Arthur F.Miller, stelt op basis van persoonlijke activiteiten in het verleden een

MotivatieKompas samen. Een MotivatieKompas bestaat uit 5 categorieën:
1. Motiverende onderwerpen: wat interesseert je telkens opnieuw en hou jij je graag bezig?
2. Motiverende (werk)omstandigheden: onder welke omstandigheden kom jij het best tot je recht? Bijvoorbeeld wat brengt je er toe om iets te gaan doen, waardoor blijft het leuk als je ermee bezig bent, en welk resultaat wil je bereiken? Welke erkenning vind jij prettig? Welke werkomgeving past het best bij jou?
3. Gemotiveerde vaardigheden: dit zijn vaardigheden die je als vanzelf inzet, wanneer je iets doet waaraan je plezier beleeft. Onderzoek je graag iets, maak je graag iets, bedenk je liever iets, bespreek je graag met anderen je bevindingen
4. Motiverende werkverhouding: welke plaats neem je van nature in als je met anderen iets aan het doen bent?
5. Centrale drijfveren: datgene dat je bewust of onbewust telkens weer wilt bereiken, het centrale element dat iets leuk maakt voor je.

Bron: SIMA Nederland